Over laminaat

Laminaat vloeren zijn nauwelijks van echt houten vloeren en parket vloeren te onderscheiden, De producteigenschappen zijn echter vele malen aantrekkelijker. Zo is een laminaat vloer veel makkelijker in onderhoud, slijtvast, goedkoper en makkelijker te leggen. Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor een laminaat vloer. Maar wat is laminaat nou eigenlijk precies??

Wat is laminaat?

De toplaag van een laminaat vloer is altijd van kunstof, daaronder vind men een zogenoemde “fotoprint” die de plank zijn dessin geeft. Vandaar dat men naast houtstructuren ook plavuizen- en fantasie structuren tegen komt in de laminaat collecties.

Onder deze fotoprint zit een HDF (High density fiberboard) of MDF (medium density fiberboard) tussenlaag oftewel kern welke voor de stabiliteit van de planken zorgt.
Een HDF kern is van hogere kwaliteit dan een MDF kern, bij HDF zijn de houtsnippers op een grotere dichtheid samen geperst dan bij MDF.

Laminaat is vandaag de dag verkrijgbaar in vele soorten, kwaliteiten en prijsklassen.
Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze geven wij onderstaand een korte uitleg over de verschillende gebruiksklassen en soorten laminaat vloeren.

Gebruiksklasse

Voordat u een keuze gaat maken is het belangrijk te bepalen in wat voor soort ruimte het laminaat gelegd gaat worden en wat voor kwaliteit in deze ruimte benodigd is.
Tegenwoordig worden op de verpakking de technische specificaties van de laminaat vloer verkort weergegeven d.m.v. bijvoorbeeld pictogrammen of waarde.

U zult hierbij waardes tegenkomen van bijvoorbeeld 21, 22,23,31,32 en 33.
Het eerste cijfer “2” of “3” geeft aan voor welk gebruiksdoel de vloer geschikt is.

  • 2 = huishoudelijk gebruik
  • 3 = projectmatig gebruik.

Het tweede cijfer geeft aan hoe intensief de laminaat vloer belopen kan worden.

  • 1= licht gebruik
  • 2= normaal gebruik
  • 3= intensief gebruik

Zorg dat u de juiste gebruiksklasse in de juiste ruimte gebruikt om vervroegde slijtage, klachten, etc. te voorkomen.

 

 

Soorten laminaat

Momenteel zijn er 2 varianten laminaat vloeren t.w.; met- en zonder v-groef. Laminaat vloeren die voorzien zijn van een v-groef zullen dichter bij een houten vloer uitstraling komen dan laminaat vloeren zonder v-groef. Ook heeft de v-groef als voordeel dat er eventuele oneffenheden of hoogteverschillen tussen de laminaat planken niet of nauwelijks meer zichtbaar zijn.

Laminaat is er in veel verschillende uitvoeringen. Laminaat met brede lange planken, laminaat met duoplanken (meerdere kleine strookjes op een plank), of de vrij standaard afmetingen. Vrij nieuw bij laminaat zijn de scheepsdek uitvoeringen, dit laminaat wordt voorzien van rubber inlegstroken die er voor zorgen dat de oppervlakte van het laminaat waterdicht wordt en dus zelfs in de badkamer gelegd kan worden!

Ook is er veel verschil in de oppervlakte structuren. Sommige planken zijn voorzien van een zeer rustig dessin waardoor er ook bijna geen structuur in de planken zit. Maar er zijn ook planken met een zeer realistische hout print welke voorzien zijn van een structuur die bijna volledig klopt met het dessin van de plank. Voor degene die juist niet op zoek is naar een (standaard) vloer met hout uitstraling zijn er ook laminaat vloeren met plavuizen of fantasie print. Voor ieder wat wils zullen we maar zeggen!

Eigenschappen Laminaat

Laminaat…

  • is GEEN echt hout.
  • is goed bestand tegen stoten, krassen, zonlicht en vlekken.
  • kan echter wél bekrast worden, door bijvoorbeeld zware objecten over de vloer te slepen of een grote hond in huis te hebben.
  • vloeren worden als zwevende vloer geïnstalleerd; ze hoeven niet aan de bodem vastgelijmd te worden.
  • Planken hoeven meestal niet aan elkaar gelijmd te worden. Vrijwel alle vloeren zijn van een eenvoudige kliklaminaat.
  • is vochtwerend en kan dus ook in vochtige ruimtes toegepast worden, al moet stilstaand water vermeden worden, vanwege kromtrekking.
  • hoeft niet gepoetst worden of in de was gezet te worden.
  • is niet eenvoudig te repareren. Vaak is het beter de plank te vervangen.
  • vloeren zijn geen ‘stille’ vloeren. Speciaal dempingsmateriaal voor onder de vloer is beschikbaar.
  • De meeste laminaten kunnen probleemloos gebruikt worden bovenop vloerverwarming.
  • heeft een verwachte levensduur van maximaal 20 jaar (afhankelijk van gebruiksklasse en gebruiksdoel).
  • is een goedkopere vloersoort.