De helden van Tretford tapijt en tapijttegels

Tretford-Tapijt-Kashmir-Duurzaam-Geitenharen-320x220tretford_cashmere_goathair__MG_2546-740x450tretford_cashmere_goathair_MG_2545-740x450tretford_mongolia_goats_sheeps_MG_2941-740x450tretford_cashemere_goats_MG_3175-740x450

 

De helden van Tretford tapijt en tapijttegels zijn geiten en schapen. Deze geiten zijn niet zomaar geiten. Het zijn super geiten. Kasjmirgeiten.  Ze leven op de hoogvlakten van Mongolië waar de temperaturen variëren van minus veertig graden in de winter tot 30 graden in zomer. Ze gedijen hier ondanks deze extreme omstandigheden uitstekend dankzij hun lange dekhaar dat unieke eigenschappen heeft: het heeft een dakpansgewijs geordende schubstructuur waardoor het extreem isolerend is en onze helden het in de zomer heerlijk koel hebben en in de winter behaaglijk warm. Kasjmir geitenhaar kan acht keer zoveel warmte vasthouden als schapenwol en weegt toch drieëndertig procent minder!

GEKNIPT, NIET GESCHOREN

Deze helden hebben zulk fijn haar dat het razend populair is. Iedereen kent de Kasjmir wollen sjaals en kledingstukken.  Maar dat er ook tapijt van gemaakt kan worden weten minder mensen. Deze helden leveren ons met hun dekhaar de belangrijkste grondstof voor onze ribbeltapijten die dankzij die haren superieure kwaliteiten hebben. Dit dekhaar wordt er in het voorjaar deels geknipt en afgekamd en niet zoals bij schapen geschoren. Hierdoor behouden onze helden genoeg haar om het niet koud te krijgen als de winter aanbreekt.

EEN GEIT PER METER

Voor een vierkante meter Tretford gebruiken we exact een kilogram geitenhaar, precies de hoeveelheid die we van één geit verkrijgen.  Voor een gemiddelde woonkamer van vijfentwintig vierkante meter, zijn dus net zoveel geiten geknipt en gekamd.

SCHONERE LUCHT MET GEITEN

De meeste mensen associëren geiten niet direct met schone lucht. Mannetjesgeiten kunnen sterk rieken. Natuurlijk wordt het geitenhaar intensief gewassen voordat het de ververij in gaat waardoor het volkomen geurloos is.  Geitenhaar zuivert de lucht in ruimtes doordat de structuur fijnstof aan zich bindt. Met Tretford tapijt kan de hoeveelheid verontreiniging in de lucht wel met een factor vijftien afnemen t.o.v. een harde vloer. Vijftien keer schonere lucht met dank aan onze helden.

ONZE WOLLIGE HELDEN

Behalve geitenhaar gebruiken we ook zuiver scheerwol om onze tapijten comfortabel zacht te maken. ‘Zuiver scheerwol’ mag alleen zo genoemd worden als deze van gezonde schapen door scheren gewonnen is. Na het scheren wordt de scheerwol gereinigd of gekamd en al dan niet gebleekt en geverfd. De wol is met een waslaag omhuld, die op een natuurlijke manier voor het waterafstotend gedrag van de wol zorgt. Het vetgehalte van deze laag is de beslissende factor voor de kwaliteit van de wol. Is deze hoog, trekt deze vuil niet zo snel aan, omdat het vet de wol overeenkomstig van een beschermlaag voorziet. De wol kan veel vochtigheid opnemen, en voelt door de waslaag ook bij een relatieve hoge luchtvochtigheid droog aan. Deze eigenschappen zorgen voor een goede klimaatregulerende werking van de wol.

Voor Tretford zijn deze geiten en schapen de helden die het  mogelijk maken een steengoed, duurzaam en eerlijk product te maken.

 

Categories: Nieuws