Ondervloeren vaak ondergeschoven kind

Het is inmiddels al een tijd geleden dat deze column op vloerenplein.nl werd geplaatst maar daarom niet minder belangrijk en interessant om eens te lezen.

 

Ondervloeren vaak ondergeschoven kind

Mensen in het zuiden des lands zullen mij inmiddels kennen. Mijn naam is Frank Vousten. Ik ben inmiddels al weer 10 jaar in de branche werkzaam waarvan 8,5 jaar bij de firma Woodpecker uit Mijdrecht. Sinds februari 2005 heb ik de overstap gemaakt naar Nederlands bekendste ondervloeren fabrikant: Unifloor Underlay Systems BV in Deventer.

Nu ik inmiddels al ruim een jaar als technisch adviseur werkzaam ben, valt mij het meest op hoeveel bedrijven de functie van een goede ondervloer onderschatten. Ondervloeren worden niet belangrijk gevonden, worden vaak gratis weggegeven en moeten vooral goedkoop zijn. Ook voor appartementen wordt vaak alleen maar gekeken of er een 10 dB TNO rapport op verkregen is. Te vaak wordt dan gekozen voor een ondervloer op foam basis; vooral omdat dit goedkoop is en vele voordelen biedt met betrekking tot transport, opslag en verwerking. Maar voor wie is dit voordeel nu uiteindelijk van belang, voor de winkelier of voor de consument? Mijn stelling is dat een foam ondervloer gebruikt in combinatie met een click laminaatvloer technisch gezien de slechtste keuze is die men kan maken.

We moeten niet vergeten dat de ontwikkeling op laminaatgebied gedurende de laatste zes jaar enorm snel gegaan is. We zijn in een korte tijd overgegaan van lijm naar clickverbindingen. Een belangrijk aspect bij dit soort ‘losse’ verbindingen is de stabiliteit van de ondervloer. Een te zachte ondervloer geeft een enorme vering in het laminaat, waardoor de verbinding kan gaan bewegen met alle gevolgen van dien, zoals kraken, inscheuren kernmateriaal, etc. Winkeliers en groothandels worden opgezadeld met laminaat klachten die uiteindelijk helemaal niets met de laminaatvloer zelf te maken hebben, maar veelal te herleiden zijn naar de gebruikte ondervloer! Naar mijn mening zou er dus een ondervloertype gebruikt moeten worden met een dusdanige indrukweerstand dat er zo min mogelijk beweging in de clickverbinding mogelijk is. Plaatmateriaal op basis van houtvezels dus.

Een andere veel gehoorde laminaatklacht is het loopgeluid. De consument vindt dit irritant en overweegt om deze reden zelfs geen laminaatvloer te kopen. Maar wat is nu precies de oorzaak van loopgeluid overlast? Te veel loopgeluid wordt veroorzaakt door de luchtlaag die zich tussen de laminaatvloer en de betonvloer bevindt. Deze luchtlaag versterkt het ‘klankkast-effect’. Aangezien een foam ondervloer grotendeels uit lucht bestaat, versterkt deze juist het loopgeluid bij laminaat. Een ondervloerplaat op basis van houtvezels laat nagenoeg geen lucht onder het laminaat toe en presteert daardoor aanzienlijk beter ten aanzien van loopgeluid reductie.

Ik pleit ervoor dat de winkelier de consument beide typen ondervloeren moet aanbieden. Geef de argumenten zoals ik hierboven heb omschreven en laat de consument vervolgens kiezen, want deze keuze heeft voornamelijk gevolgen voor zijn of haar comfort op de lange termijn. Dan hoeft u niet bang te zijn dat u duurder bent dan uw buurman of bouwmarkt, u heeft belangrijkere redenen om de consument te overtuigen! U bent de specialist en de consument ziet u ook als degene die er verstand van heeft.

Frank Vousten,
Unifloor

Kijk ook eens op onze blogpagina voor meer uitleg over 10dB vloeren en ondervloeren

 

 

Categories: Nieuws