Vloer beschermen tegen vuil, vocht en krassen


 

 

 

 

 

 

 

Vloer beschermen tegen vuil, vocht en krassen
Van uw nieuwe houten vloer, parket, laminaat of pvc-vloer wilt u natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Periodiek onderhoud en goede vloerbescherming zijn belangrijk. Ze verlengen de levensduur van uw vloer. Vloerbescherming wordt nog wel eens vergeten. Of er wordt verkeerde bescherming gebruikt, die niet geschikt is voor de vloer waarop deze wordt toegepast. In deze blog van VloerenCentrale geven we tips voor het beschermen van uw vloer.


Schoonloopzone: borstelmat en droogloopmat
Ongemerkt blijven vuil en vocht onder uw schoenen zitten. Zand en steentjes kunnen diepe krassen in de vloer maken. De werking van zand is vergelijkbaar met schuurpapier. Na een regenbui wordt water en viezigheid mee naar binnen gelopen. Vlekken en kringen kunnen dan ontstaan. Met een schoonloopzone – een borstelmat buiten en schoonloopmat binnen – houdt u vuil en vocht buiten de deur.

deurmat-coral-classic-raven-black-4730-sfeer

Schoonloopmatten van Coral Classic
VloerenCentrale raadt de schoonloopmatten van Coral Classic aan. Deze nemen vocht op als geen ander. Uit onderzoek blijft dat er na de eerste twee stappen op de Coral classic al bijna 50% van het vocht is opgenomen. Speciale schraapgarens zorgen ervoor dat schoenen worden schoongeveegd zonder dat iemand effectief zijn voeten veegt.

 

Beschermdoppen en -vilt
In de praktijk blijkt dat onder veel stoelen slechte of verkeerde beschermdoppen onder de poten zitten. Ook bij dure designstoelen! Onze tip is om bij harde vloeren zachte beschermdoppen te gebruiken en bij een zachte vloer harde vloerbescherming. Vaak wordt gedacht dat het plakken van viltglijders onder de stoelpoten voldoende is. Vilt volstaat bij meubelstukken die stilstaan en niet bewegen. Bij stoelen is dat een ander verhaal, zeker als er zand op de grond ligt. Het zand blijft aan de viltjes plakken, waardoor de vloer nog vele malen erger bekrast wordt.

 

Scratch No More: geen krassen meer op de vloer
Als beste bescherming tegen krassen, adviseren wij de producten van Scratch no More. Deze zijn bij VloerenCentrale verkrijgbaar. Scratch no More heeft complete vloerbeschermingssystemen voor vrijwel alle soorten meubels ontwikkeld. Voor stoelen en andere meubels met glijders, poten (holle, houten en kunststof poten) en zwenkwielen. De vloerbeschermingssystemen zijn ontwikkeld vanuit jarenlange ervaring met vloerbescherming. Ze bestaan uit een basisdeel en beschermvoetje. Het basisdeel bevestigt u eenmalig en blijft behouden. De beschermvoetjes zijn gemakkelijk te monteren op het basisdeel en vervangbaar. Ook zijn de voetjes goed te reinigen met een stofzuiger en natte doek.

Bureaumat
Een bureaumat – mat onder uw bureaustoel met zwenkwielen – is ook een goede bescherming van uw vloer. Zorg ervoor dat er goed gestofzuigd wordt onder de mat (zand en vuil maken krassen) en er geen vocht van bijvoorbeeld dweilwater achterblijft.
 

Onderhouds- en schoonmaaktips
Wat voor vloer u ook hebt, stofzuigen kan altijd en is de meest effectieve schoonmaakmethode. Pas de borstel aan op het type vloer. Voor harde vloeren zijn er speciale parketborstels met bescherming aan de buitenkant, waardoor krassen voorkomen worden.

 

Gebruik het juiste onderhouds- en schoonmaakmiddel
Elke vloer heeft zijn eigen professionele onderhouds- en reinigingsmiddel. Voor laminaat, dat niet te nat mag worden, is er laminaatreiniger. Ook voor tapijt is er een speciale vlekkenreiniger.

 

Houten vloer afwerken en beschermen met olie, lak of hardwax
Een houten vloer is een natuurproduct en heeft meer onderhoud nodig. Om deze optimaal te beschermen, kunt u deze afwerken met olie, lak of hardwax. Al deze bewerkingen hebben voor- en nadelen. Wat de beste methode voor uw vloer is, is afhankelijk van het type hout, de gezinssamenstelling, gebruiksintensiteit van de vloer, aanwezigheid van huisdieren, de gewenste uitstraling (mat of glans) en de gewenste onderhoudsfrequentie. De vakmensen van VloerenCentrale informeren u hier graag over.

Harde vloeren zoveel mogelijk droog reinigen
Ons advies is om harde vloeren zoveel mogelijk droog te reinigen, met een stofzuiger of een zachte bezem. Wij raden statische doekjes af, omdat deze doekjes vaak was of andere middelen bevatten die vlekken veroorzaken en de vloer glad en glanzend maken. Gebruik in plaats van deze doekjes een (droge) microvezeldoek, die heeft dezelfde ‘statische’ werking.

Dweilen met een goed uitgewrongen doek en zonder zeep
Tegenwoordig zijn veel harde vloeren waterbestendig, zoals laminaat en pvc-vloeren. Deze vloeren kunnen ook vochtig gereinigd worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur alleen water, dat niet te warm is. En wring de doek of dweil goed uit. Te veel water zorgt ervoor dat er juist vuil op de vloer achterblijft en weer indroogt. Hierdoor ontstaan vervelende vlekken en strepen op de vloer.

Mocht u toch een fris geurend schoonmaakmiddel willen gebruiken, gebruik dan alleen zachte middelen zonder zeep die door de fabrikant worden aanbevolen. Chemische schoonmaakmiddelen kunnen de beschermlaag van uw vloer aantasten. En zeep is vet en trekt vuil aan.

 

Maak de vloer eerst stof- en zandvrij voor het dweilen
Het is soms verleidelijk, om tijd te besparen, de vloer meteen met een vochtige doek te reinigen. Om krassen en samenklittend stof na het dweilen te voorkomen, dient de vloer eerst stof- en zandvrij gemaakt te worden met een zachte bezem of stofzuiger.

 

Krasvrije vloeren: geen enkele vloer is 100% krasvrij!
Een volledig krasbestendige vloer bestaat niet, ook al wordt wel eens anders gesuggereerd. Elke vloer krast. Wel zijn er vloeren, zoals het kraswerende laminaat van Quick-Step, die goed bestand zijn tegen krassen. En u kunt allerlei maatregelen treffen om krassen te voorkomen, zoals de beschermdoppen van Scratch no More.

 


Persoonlijk en professioneel advies van VloerenCentrale

Bent u benieuwd hoe u uw (nieuwe) vloer het beste kunt beschermen en onderhouden? De specialisten van VloerenCentrale adviseren u graag. Bel ons, stuur een mailtje of kom langs in onze showroom in Breda.

 

 

VloerenCentrale
Takkebijsters 70
4817 BL BREDA
076 – 522 0686
info@devloerencentrale.nl
www.devloerencentrale.nl

Categories: Nieuws