Tips onderhoud vloeren voor een langere levensduur

Laminaat, PVC-vloeren, vinyl, parket of tapijttegels, elke vloer is verschillend en moet anders onderhouden worden. De ene vloer mag nat worden, de andere juist niet. Ook zijn sommige vloeren zoals kurk- en houten vloeren kwetsbaarder voor beschadigingen. Met het juiste onderhoud van uw vloer, voorkomt u vuil, schade en krassen en verlengt u de levensduur. Hoe kunt u uw vloer het beste schoonmaken en onderhouden? In deze blog delen we een aantal onderhouds- en schoonmaaktips.

 

Gebruik het juiste onderhouds- en schoonmaakmiddel

Elke vloer heeft zijn eigen professionele onderhouds- en reinigingsmiddel. Voor laminaat, dat niet te nat mag worden, is er laminaatreiniger die afgestemd is op de matte toplaag van het laminaat. Voor tapijt is er een speciale vlekkenreiniger.

 

Houten vloer afwerken en beschermen met olie, lak of hardwax

Een houten vloer is een natuurproduct en heeft meer onderhoud nodig. Om deze optimaal te beschermen, kunt u deze afwerken met olie, lak of hardwax. Al deze bewerkingen hebben voor- en nadelen. Wat de beste methode voor uw vloer is, is afhankelijk van het type hout, de gezinssamenstelling, gebruiksintensiteit van de vloer, aanwezigheid van huisdieren, de gewenste uitstraling (mat of glans) en de gewenste onderhoudsfrequentie. De vakmensen van VloerenCentrale informeren u hier graag over.

 

Stofzuigen kan altijd

Wat voor vloer u ook hebt, stofzuigen kan altijd en is de meest effectieve schoonmaakmethode. Pas de borstel aan op het type vloer. Voor harde vloeren zijn er speciale parketborstels met bescherming aan de buitenkant, waardoor krassen voorkomen worden.

 

Harde vloeren zoveel mogelijk droog reinigen

Ons advies is om harde vloeren zoveel mogelijk droog te reinigen, met een stofzuiger of een zachte bezem. Wij raden statische doekjes af, omdat deze doekjes vaak was of andere middelen bevatten die vlekken veroorzaken en de vloer glad en glanzend maken. Gebruik in plaats van deze doekjes een (droge) microvezeldoek, die heeft dezelfde ‘statische’ werking.

 

Dweilen met een goed uitgewrongen doek en zonder zeep

Tegenwoordig zijn veel harde vloeren waterbestendig, zoals laminaat- en PVC-vloeren. Deze vloeren kunnen ook vochtig gereinigd worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur alleen water, dat niet te warm is. Mocht u toch een fris geurend schoonmaakmiddel willen gebruiken, gebruik dan alleen zachte middelen zonder zeep die door de fabrikant worden aanbevolen. Chemische schoonmaakmiddelen kunnen de beschermlaag van uw vloer aantasten. En zeep is vet en trekt vuil aan. Als je gaat schoonmaken, wring de doek dan goed uit. Te veel water zorgt ervoor dat er juist vuil op de vloer achterblijft en weer indroogt. Hierdoor ontstaan vervelende vlekken en strepen op de vloer.

 

Maak de vloer eerst stof- en zandvrij voor het dweilen

Het is soms verleidelijk, om tijd te besparen, de vloer meteen met een vochtige doek te reinigen. Om krassen en samenklittend stof na het dweilen te voorkomen, dient de vloer eerst stof- en zandvrij gemaakt te worden met een zachte bezem of stofzuiger.

 

Gebruik voor vlekken in uw tapijt een speciale reiniger

Een vlek in uw tapijt(tegels)? Dep de vlek voorzichtig in met water, niet wrijven en gebruik eventueel een vlekkenreiniger (geen zeephoudende middelen), zoals TMC 520.

 

 

Laat u het hele jaar door ons inspireren!
volg ons

lees ook een van de andere blogs

Team VloerenCentrale | In the Spotlights: Suzanne de Vos

Suzanne is één van de drijvende krachten achter VloerenCentrale en TapijtTegelDiscount. VloerenCentrale is een écht familiebedrijf. Die warme, familiaire sfeer is voelbaar in…

Lees meer

Kinderkamer inrichten

Het inrichten van de kinderkamer lijkt makkelijk, maar we willen allemaal een zo leuk en fijn mogelijk kamertje inrichten voor onze zoon of…

Lees meer

Team VloerenCentrale | In the Spotlights: Leina van de Velde

Leina is sinds mei ons team komen versterken als verkoopadviseur. Met haar brede kennis op het gebied van vloeren voorziet zij onze klanten…

Lees meer